Chłodnictwo to proces usuwania ciepła z zamkniętej przestrzeni, którego celem jest obniżenie temperatury. W krajach rozwiniętych stosuje się je do chłodzenia żywności. Powoduje to zanik rozwoju bakterii, pleśni i drożdży. Historycznie do tego celu stosowano lód umieszczany w specjalnych podziemnych grotach.
Najpopularniejszą technologią chłodzenia jest użycie czynników chłodniczych, które ulegają zmianom stanu skupienia przez co pobierają oraz oddają energię cieplną. Mechanizm jej działania powstał w drugiej połowie XIX wieku. Najprostszej postaci urządzenia służące do chłodzenia składają się z agregatu chłodniczego w którym zachodzi proces sprężania gorących gazów powracających od parownika (inaczej mówiąc chłodnicy), skraplacza, gdzie owe gazy przechodzą i zmieniają się w stan ciekły oraz zbiornika, w którym zbiera się ta ciecz i następnie ponownie trafia przez zawór rozprężny do parownika.
Energia cieplna pobierana jest z otoczenia chłodnicy, wyrzucana natomiast przy skraplaczu.